Undersökarpromenad

Undersökarpromenader


Är du ny i naturen eller känner du dej osäker i naturen?

Ta då chansen att lära dej lite om naturen och vad som finns där uti. Du kan välja på olika inriktningar med tanke på vad du är intresserad av eller en rent allmänt med lite av varje av det som dyker upp längs vägen. Det blir olika innehåll under året då vi pratar om vad vi ser just nu.

Här gäller det kortare turer i enkel terräng där fokus ligger på vad är det vi ser där vi går. Vad är det för växter, träd, fåglar och varför ser det ut som det gör tex är sånt som tas upp. Inga frågor är dumma frågor här. För frågar man inte får man inget veta

Dessa promenader vänder sej till:

  • mor- eller farföräldrar som har barnbarn på besök
  • kompisgäng som vill göra något annorlunda
  • för nysvenskar/nydalslänningar som önskar mer kunskap om Dalslands djur, natur och geologi
  • eller om du bara vill lära dej mer om din närmiljö och vilka spännande och häftiga saker som finns där alldeles utanför din dörr

På dessa promenader börjar vi från grunden eller efter deltagarnas kunskaps nivå.

Nedan ser du de olika alternativen för promenaderna.

Lite av varje
Här har vi fokus på vad vi stöter på under turen. Vi tittar på lite av varje som blommor, träd, fåglar, svampar, kulturhistoriska spår mm. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte vandringen så lång.


Lite geologi/berg och stenar
Här fokuserar vi på vilka stenar och bergarter vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite ätbart i naturen
Här fokuserar vi på vad vi ser längs med vägen och om det går att äta eller inte. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.
Lite blommor
Här fokuserar vi på vilka blommor vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite träd
Här fokuserar vi på vilka träd vi ser längs med vägen. Hur många träd känner du igen? Vill du lära dej fler? Kom då med på dessa vandringar. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite om kulturlandskapet
Här fokuserar vi på vilka spår vi ser längs med vägen efter mänsklig aktivitet. Hur ser man att det har bott människor mitt ute i skogen? Hur ser man att det varit odlad mark där vi går? Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.
Lite fåglar
Här fokuserar vi på vilka fåglar vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite svampar
Här fokuserar vi på vilka svampar vi ser längs med vägen. Är de ätliga, oätliga eller giftiga? Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite spår
Här fokuserar vi på vilka spår vi ser längs med vägen. Vad kan man hitta för spår? Det är inte bara tassavtryck man kan hitta utan mycket annat. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Ta med sittunderlag, matsäck för en paus och vatten, kläder efter väder och bra skor/kängor. Om du har kan du även ta med fågelbok, flora och kikare mm.

Turerna är på 2 timmar inkl fikapaus med egen medhavd fika

Pris vuxna 200 kr, barn gratis i vuxens sällskap.

Max ca 20 pers

Nästa Undersökarpromenad med temat ”Lite av varje” sker i Mellerud på Kroppefjäll i Dals Rostock söndag den 15 mars kl 12:00 och måndag den 22 mars kl 16:30.

Ta med fika! Anmälan är obligatorisk senast kvällen före. Du anmäler dej genom att Swisha till123 203 99 49 där du anger datum, UNDERSÖK samt namn på de du anmäler, även barnens namn. Har du inte swish? Ring guiden Helena på tel:0708-602 913 så bestämmer vi hur ni kan göra istället.

Samling på parkeringen till Kroppefjälls vandrarhem (den stora gröna byggnaden). Kom i tid! Vi går iväg den utsatta tiden så kom gärna en kvart innan.

Du ser mer om när och var detta sker under evenemang på min Facebooksida.


Om du inte hittar något som passar dej så skriv till mej på Facebook eller i ett mejl till mej till info@dalslandsnaturfriskvardsguide.se om var och när du skulle vilja delta i en undersökarpromenad så ser vi om vi kan ordna till det.

Allt deltagande sker på egen risk.

En blyg vitsippa