Undersökarpromenad

Undersökarpromenader


För att se aktuell Corona-info, se på startsidan vad som gäller just för tillfället. https://dalslandsnaturfriskvardsguide.se/

Är du ny i naturen eller känner du dej osäker i naturen?

Ta då chansen att lära dej lite om naturen och vad som finns där uti. Du kan välja på olika inriktningar med tanke på vad du är intresserad av eller en rent allmänt med lite av varje av det som dyker upp längs vägen. Det blir olika innehåll under året då vi pratar om vad vi ser just nu.

Här gäller det kortare turer i enkel terräng där fokus ligger på vad är det vi ser där vi går. Vad är det för växter, träd, fåglar och varför ser det ut som det gör tex är sånt som tas upp. Inga frågor är dumma frågor här. För frågar man inte får man inget veta

Dessa promenader vänder sej till:

  • mor- eller farföräldrar som har barnbarn på besök
  • kompisgäng som vill göra något annorlunda
  • för nysvenskar/nydalslänningar som önskar mer kunskap om Dalslands djur, natur och geologi
  • eller om du bara vill lära dej mer om din närmiljö och vilka spännande och häftiga saker som finns där alldeles utanför din dörr

På dessa promenader börjar vi från grunden eller efter deltagarnas kunskaps nivå.

Nedan ser du de olika alternativen för promenaderna.

Lite av varje
Här har vi fokus på vad vi stöter på under turen. Vi tittar på lite av varje som blommor, träd, fåglar, svampar, kulturhistoriska spår mm. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte vandringen så lång.


Lite geologi/berg och stenar
Här fokuserar vi på vilka stenar och bergarter vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite ätbart i naturen
Här fokuserar vi på vad vi ser längs med vägen och om det går att äta eller inte. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.
Lite blommor
Här fokuserar vi på vilka blommor vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite träd
Här fokuserar vi på vilka träd vi ser längs med vägen. Hur många träd känner du igen? Vill du lära dej fler? Kom då med på dessa vandringar. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite om kulturlandskapet
Här fokuserar vi på vilka spår vi ser längs med vägen efter mänsklig aktivitet. Hur ser man att det har bott människor mitt ute i skogen? Hur ser man att det varit odlad mark där vi går? Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.
Lite fåglar
Här fokuserar vi på vilka fåglar vi ser längs med vägen. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite svampar
Här fokuserar vi på vilka svampar vi ser längs med vägen. Är de ätliga, oätliga eller giftiga? Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Lite spår
Här fokuserar vi på vilka spår vi ser längs med vägen. Vad kan man hitta för spår? Det är inte bara tassavtryck man kan hitta utan mycket annat. Hittar vi mycket intressant blir kanske inte turen så lång.


Ta med sittunderlag, matsäck för en paus och vatten, kläder efter väder och bra skor/kängor. Om du har kan du även ta med fågelbok, flora och kikare mm.

Turerna är på 2 timmar inkl fikapaus med egen medhavd fika

Pris vuxna 200 kr, barn gratis i vuxens sällskap.

Max ca 20 pers

Nästa Undersökarpromenad med temat ”Nybörjarfågelskådning” sker i Mellerud i Åsnebyns kulturreservat söndag den 19 april kl 9:00 och söndag den 26 april kl 9:00.

Ta med fika! Anmälan är obligatorisk senast kl 20:00 kvällen före. Du anmäler dej genom att klicka på länken: https://www.facebook.com/Naturfriskvardsguide/events/admin/ och där anmäler du dej via knappen ”Reserve a Spot”. Anmäl alla som kommer med även barnen.
Max 10 personer pga Corona, är du sjuk så stannar du hemma, tillhör du riskgrupp överväg att stanna hemma, jobbar du med samhällsnyttiga funktioner överväg att stanna hemma. Vi håller avstånden till varandra och inga handhälsningar. Guiden har desinfektionsmedel med till händerna om du inte ha egen.
Ring guiden Helena på tel:0708-602 913 om du har frågor.

Samling på parkeringen till Åsnebyns kulturreservat nedanför själva gården. Det är skyltat från E45 strax söder om Mellereud. Kom i tid! Vi går iväg den utsatta tiden så kom gärna en kvart innan.

Du ser mer om när och var detta sker under evenemang på min Facebooksida.


Om du inte hittar något som passar dej så skriv till mej på Facebook eller i ett mejl till mej till info@dalslandsnaturfriskvardsguide.se om var och när du skulle vilja delta i en undersökarpromenad så ser vi om vi kan ordna till det.

Allt deltagande sker på egen risk.

En blyg vitsippa