Skogsbad

Skogsbad

För att se aktuell Corona-info, se på startsidan vad som gäller just för tillfället. https://dalslandsnaturfriskvardsguide.se/

Kom med och möt skogen med hela dig!

Skogsbad eller Shinrin-yoku är ett japanskt begrepp som betyder ungefär ”att bada i skogen” eller ”att ta in skogens atmosfär”. I Japan har det funnits sen 1980-talet och där finns det särskilda certifierade skogar för skogsbad. I dessa skogar finns iordningställda stigar av olika längd och med olika inriktning beroende på vad du behöver när du kommer dit.
När en deltagare kommer dit möter de först en läkare som gör en läkarundersökning av dem och som därefter rekommenderar dem vilken skogsbadsstig de bör gå. Det är en väldokumenterad form av skogsterapi. I Japan har man forskat på skogens läkande egenskaper för människan i ca 40 år! Skogen är ett väldigt bra hjälpmedel till att må bättre psykiskt och fysiskt, för att finna lugn, känna sig återhämtad och samtidigt få mer kraft.I Sverige ligger vi väldigt långt efter Japan vad gäller skogsbad, men även synen på människa och läkning, för här har vi just börjat upptäcka Skogsbad och Naturens läkande egenskaper för oss människor. Det finns därför inga certifierade Skogsbadsskogar i Sverige ännu och inga hälsovårdscentraler här heller. Utan vi är några enskilda entusiaster som kämpar på för att dela med oss av skogens och naturens läkande krafter. Som vi oftast har upptäckt på egen hand. Så har även jag gjort. Att vara i naturen gjorde att jag inte gick in i väggen för snart 20 år sedan.

Ett Skogsbad är en promenad i lugnt tempo och med övningar som stimulerar ett sinne i taget. Vi låter hjärnan koppla av och naturen fylla oss och skapa lugn. Det är faktiskt en stor utmaning för många att gå just i ett lugnt tempo idag! Vad säger det om dagens människor?

Bra att veta
Vandringen sker i lätt kuperad terräng, med lite stenar och rötter.

Skogsbadet är på 1½ timme.

Vi är utomhus så kläder efter väder. Klä er varmt då vi rör oss sakta och är stilla mycket

Pris: 150 kr. Max 20 pers

Nästa Skogsbad sker i Mellerud på Kroppefjäll i Dals Rostock onsdagar kl 18:00 den 4, 11 och 18 mars.

Anmälan är obligatorisk senast kl 18:00 kvällen före. Du anmäler dej genom att Swisha till123 203 99 49 där du anger datum, BAD samt namn på de du anmäler. Har du inte swish? Ring guiden Helena på tel:0708-602 913 så bestämmer vi hur ni kan göra istället.

Samling på parkeringen till Kroppefjälls vandrarhem (den stora gröna byggnaden). Kom i tid! Vi går iväg den utsatta tiden så kom gärna en kvart innan.

Du ser mer om när och var detta sker under evenemang på min Facebooksida.

Om du inte hittar något som passar dej så skriv till mej på Facebook eller i ett mejl till mej till info@dalslandsnaturfriskvardsguide.se om var och när du skulle vilja delta i ett Skogsbad så ser vi om vi kan ordna till det.

Allt deltagande sker på egen risk.

I den här boken kan du läsa om forskningen runt Shinrin-Yoku eller Skogsbad, som vi säger på svenska.